مقالات آموزشی

فیزیوتراپی چیست؟

فیزیوتراپی چیست؟

فیزیوتراپی یکی از تخصص‌های مراقبت‌های درمانی بوده که در آن سعی بر بررسی، ارزیابی و درمان وضعیت اشخاصی است که از لحاظ حرکتی دچار محدودیت‌هایی شده‌اند. در این مقاله به زمان استفاده و روش انجام فیزیوتراپی خواهیم پرداخت.

فیزیوتراپی و زمان استفاده از آن

در لغت زبان انگلیسی از کلمه Physical Therapy برای اشاره به این تخصص استفاده می‌شود که ترجمه‌ی آن: درمان فیزیکی یا جسمانی می‌باشد.
با درک بهتر از فیزیوتراپی به این نکته می‌رسید، هنگامی که آسیب دیدگی یا بیماری منجر به درد می‌شود، در نهایت موجب نقص جسمانی یا محدودیت حرکتی می‌شود. در این شرایط می‌توانید از تخصص و کمک فیزیوتراپ بهره بگیرید. محدودیت سنی برای استفاده از خدمات این افراد وجود ندارد، اما فیزیوتراپ‌هایی هم هستند که به‌ طور تخصصی بر روی جمعیت مشخصی از افراد کار می‌کنند: مانند کودکان، سالمندان، ورزشکاران و… . صرف نظر از این که چند سال داشته باشید، هنگامی که از لحاظ حرکتی دچار محدودیت و اختلال می‌شوید، می‌توانید در جلسات درمانی فیزیوتراپی شرکت نمایید؛
در این جلسات وضعیت بدن شخص ارزیابی شده و بر اساس نتایج حاصل از آن، روش و تکنیک درمانی مناسب انتخاب خواهد شد تا به ‌کمک آن کارکرد بدن‌ از لحاظ حرکتی بهبود پیدا کند.

زمان استفاد از فیزیوتراپی

اختلالات رایجی همچون سکته مغزی، شکستگی، آسیب‌ دیدگی ستون فقرات، سندرم تونل مچ دست (یا کارپال، نوعی اختلال وابسته به اعصاب دست است که در نتیجه‌ی آن در انگشتان دست اختلالات حسی و حرکتی به وجود می‌آید)، آسیب ‌دیدگی در فعالیت‌های ورزشی، قطع عضو و آرتروز، وجود دارند که فیزیوتراپ‌ها قادر به ارزیابی و درمان آن‌ها هستند.

البته تخصص فیزیوتراپ‌ها فقط به اختلالاتی که بیان  شد محدود نمی‌شود، بلکه امکان درمان بیماری‌های دیگری هم با استفاده از فیزیوتراپی وجود دارد. در هر حال بهتر است قبل از استفاده از فیزیوتراپی با پزشک متخصص در مورد اختلال خود مشورت کنید، اما به‌ طور کلی هنگامی  به آن نیاز پیدا خواهید کرد که بیماری یا اختلال منجر به محدود شدن وضعیت حرکتی بدن‌ شود.

فیزیوتراپ‌ها در حیطه‌ی پیشگیری از به وجود آمدن محدودیت‌های حرکتی نیز فعالیت دارند. در بیشتر مواقع این فعالیت‌ها به ورزشکاران مربوط می‌شود و معمولا طرز کار آن‌ها به این صورت می‌باشد که شیوه حرکت ورزشکار تجزیه‌ وتحلیل می‌شود و با توجه به آن، استراتژی‌های حرکتی در اختیارش قرار می‌گیرد تا در حد امکان حرکات سالمی داشته باشد و دچار آسیب‌ دیدگی نشود.

مراحل انجام فیزیوتراپی

مرحله بعدی برای پی بردن به این که فیزیوتراپی چیست، مشخص کردن جزئیات فعالیت‌هایی می‌باشد که با استفاده از آن‌ها، فیزیوتراپ شروع به ارزیابی وضعیت کلی بیمار می‌کند. فیزیوتراپ در این مرحله با استفاده از اندازه‌گیری‌ها و آزمایش‌های دقیق، اطلاعات مورد نیاز در رابطه با بیماری یا آسیب‌ دیدگی را جمع آوری خواهد کرد.

توانایی عمومی بدن، محدوده‌ی حرکت، انعطاف‌پذیری، تعادل، حرکت مفاصل، کارکرد عصب ‌شناختی، درد، کار کرد قلب و عروق، کارکرد ریه و وضعیت تمامی بدن از لحاظ حرکتی، از جمله مسائلی هستند که فیزیوتراپ در این مرحله آن‌ها را ارزیابی خواهد کرد.

پس از آن که کار ارزیابی و جمع آوری اطلاعات مربوط به آسیب ‌دیدگی یا بیماری پایان یافت، فیزیوتراپ، پیش‌ بینی کلی خود در مورد وضعیت بیمار مطرح خواهد کرد و استراتژی‌هایی را طرح‌ ریزی می‌کند که به اعتقاد او امکان بهبود وضعیت حرکتی و احساس کلی بیمار را به همراه خواهند داشت.

در نهایت هم درباره‌ی اهداف بیمار از شرکت در جلسات درمانی فیزیوتراپی با او صحبت می‌کند و سعی می‌کند با همکاری او، برنامه‌ی درمانی‌ برای توان بخشی‌اش طرح‌ریزی خواهد کرد.

دیدگاهتان را بنویسید